Energy
Energy



For further information on this and other projects please contact:

enquiries@hochtief.co.uk    Enquiries

Newhaven Energy Recovery Facility (ERF)

Client: Veolia Environmental Services

Designers: Buildings, systems and Civil Engineerinig - HOCHTIEF,
                     Process - Von Roll Inova

Form of Contract: Bespoke Lump Sum

Dates work carried out: 2008 - ongoing

Value: £125,000,000

HOCHTIEF AG is working in Consortium with Swiss Process Engineering Company von Roll Inova, to design and construct a new Energy Recovery Facility (ERF) in Newhaven, East Sussex. When operational the ERF will take receipt of some 210,000 tonnes of municipal solid waste each year, to be incinerated in two conventional moving grate incinerators. The heat generated, harnessed in two vertical boilers, will generate steam to drive a turbine. Power generated will run the plant with the net surplus of approximately 16.5MW being exported to the National Grid. The site presents very particular challenges for the design and construction of the civil engineering works.

  • On the banks of the tidal estuary of the River Ouse, over a major aquifer, the ground is of poor bearing capacity and heavily contaminated by previous industrial activity
  • The Environment Agency imposed very tight conditions on construction water discharges
  • Planning Conditions imposed a limit on the constructed height of the main building

Our design is for the refuse bunker and incinerators to be set in a 17 m deep reinforced concrete basement, 50 x 45 m on plan. HOCHTIEF developed an extremely innovative construction method for its construction.

Excavation was carried out under water inside a circular cofferdam formed by a 53m diameter 28m deep reinforced concrete diaphragm wall. At the same time the RC basement was constructed at ground level next to but outside the diaphragm wall - both built inside a dry dock wall. Once excavation was complete and the RC basement constructed the dry dock was flooded, allowing the RC structure to be floated over its permanent position within the diaphragm wall - totally eliminating the need for long term ground water pumping required by conventional insitu methods which would have entailed the disposal of vast quantities of water into sensitive receptors.

The superstructure comprises a structural steel frame with curved steel cladding, Makralon cladding and steel mesh cladding to the air cooled condenser area.

HOCHTIEF are carrying out design and construction of all building and civil engineering work for the ERF building, Administration building, ancillary buildings, infrastructure and landscaping.



Video

Download Movie